Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(5)
ebookpoint BIBLIO
(1)
Forma i typ
Książki
(5)
Poradniki i przewodniki
(3)
E-booki
(1)
Dostępność
dostępne
(4)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(5)
Autor
Blackthorn Amy
(1)
Ellis Hattie
(1)
Foss-Kita Magdalena
(1)
Fournier-Rosset Jean
(1)
Jakimowicz-Klein Barbara
(1)
Muras Jolanta
(1)
Naszkowska Krystyna
(1)
Rabiega Ewa
(1)
Treloar Debi
(1)
Wajcowicz-Narloch Anna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(1)
2010 - 2019
(2)
2000 - 2009
(3)
Okres powstania dzieła
2001-
(2)
Kraj wydania
Polska
(6)
Język
polski
(6)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Herbata
(5)
Zdrowe odżywianie
(2)
Desery
(1)
Drinki
(1)
Edukacja żywieniowa
(1)
Ekstrakty roślinne
(1)
Hildegarda (święta ; 1098-1179)
(1)
Kawa
(1)
Koktajle
(1)
Koktajle DBN
(1)
Konfitury i dżemy
(1)
Kucharstwo
(1)
Kuchnia klasztorna
(1)
Likiery
(1)
Mięso
(1)
Nalewka (napój alkoholowy)
(1)
Nalewki
(1)
Napoje
(1)
Napoje alkoholowe
(1)
Napoje bezalkoholowe
(1)
Odżywianie
(1)
Potrawy mięsne
(1)
Profilaktyka zdrowotna
(1)
Rośliny lekarskie
(1)
Sosy
(1)
Surówki i sałatki
(1)
Syrop (żywność)
(1)
Wino
(1)
Zdrowy styl życia
(1)
Zupy
(1)
Gatunek
Poradnik
(2)
Przepisy kulinarne
(2)
Publikacje
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
Medycyna i zdrowie
(2)
6 wyników Filtruj
Pozostałe zbiory
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 N (1 egz.)
Pozostałe zbiory
W koszyku
Napoje, drinki, koktajle / Jolanta Muras. - Warszawa : Klub dla Ciebie, 2005. - 152 s. ; 17 cm.
Najlepsza podczas upału jest gorąca herbata z cytryną - najsmaczniejsza - herbata mrożona. Książka zawiera ponad 200 przepisów na różnego rodzaju napoje. Te alkoholowe i bez. Napoje chłodzące, oczyszczające, lecznicze, gorące, koktajle, poncze, drinki... Mnóstwo różnych pomysłów, a wszystkie w celu rozpieszczenia podniebienia i pielęgnacji naszego ciała.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 N (1 egz.)
Książka
W koszyku
Jedz, co chcesz : sąd nad polskim stołem / Krystyna Naszkowska. - Warszawa : Agora, 2013. - 157, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 22 cm.
(Biblioteka Gazety Wyborczej)
Rozmowy, które odkrywają prawdę na temat współczesnej żywności, rozwiewają wiele mitów, a przede wszystkim tłumaczą, jak jeść zdrowo i nie dać się zwariować napływającym zewsząd sprzecznym informacjom. Czy jaja nas żywią czy trują? Czy żywność ekologiczna wydłuży nasze życie? Czy masło jest zdrowsze od margaryny? Czy mięso zmienia nas w agresywne drapieżniki? Czy żywność modyfikowana genetycznie to dobrodziejstwo czy przekleństwo dla ludzi? Czy istnieje idealna dieta? Krystyna Naszkowska z naukowcami i specjalistami od żywienia urządziła sąd nad polskim stołem. Jej rozmowy zmienią Wasze menu i Wasze życie. Na zawsze. [empik.com].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 Z (1 egz.)
Książka
W koszyku
Poznaj magiczne zastosowania roślin i tradycyjnych składników, które znajdziesz nie tylko w dzikim ogrodzie, ale i w swojej kuchni. Receptury na ziołowe herbaty, magiczne eliksiry i ogniste trunki. Czas na szczyptę botanicznej magii, która odmieni rzeczywistość, odpowie na nurtujące cię pytania, zapewni ci zdrowie i dobre samopoczucie. Dowiedz się, jak skorzystać z roślin w najlepszy sposób - pijąc je z ulubionego kieliszka. Dzięki tej książce dowiesz się: co łączy historię niewolnictwa i mojito, jakie właściwości ma jałowiec, roślina będąca składnikiem kadzideł i dżinu, jakie drinki pił Ernest Hemingway w blasku księżyca, które rośliny mogą służyć jako talizmany ochronne, dlaczego herbata może spełnić nasze ukryte pragnienia, co zrobić, by ziołowe piwa, pitne miody i cydry miały wspaniały smak i niezwykłe właściwości. W książce znajdziesz mnóstwo botanicznych ciekawostek i przepisów na wyśmienite trunki, koktajle bezalkoholowe oraz zaklęcia na dobre samopoczucie. To źródło wiedzy o niezwykłych właściwościach roślin, których do tej pory nie znałeś.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 Z (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Hildegarda z Bingen (1098-1179) była niezwykłą kobietą - jedną z najbardziej wpływowych osób swojej epoki, i jedną z najważniejszych postaci w całej historii chrześcijaństwa. Z pewnością spotkali się Państwo z jej dorobkiem jako mniszki, mistyczki, naukowca, teologa, lekarza czy kompozytorki. Być może nie wiecie jednak, że posiadała precyzyjną wiedzę o żywieniu człowieka. Hildegarda praktycznie niczego nie nauczyła się jednak od ludzi. To niebo wprowadziło ją w arkana wiedzy dotyczącej praw natury, począwszy od stworzenia kosmosu. Z okazji jubileuszu świętej, papież Jan Paweł II powiedział o niej: "obdarowana już w młodym wieku darami z nieba, wniknie głęboko w tajniki teologii, medycyny, muzyki i innych sztuk. Napisze wiele książek i uwypukli związek między odkupieniem a stworzeniem…” [empik.com].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
E-book
W koszyku

E-book "Współczesna kuchnia chińska"
Współczesna kuchnia chińska to obowiązkowa lektura dla wszystkich ciekawych świata i żądnych kulinarnych wrażeń. Książka autorstwa Barbary Jakimowicz-Klein wprowadza w obszar tak odległej dla Europejczyków kultury, przybliżając go nam dzięki znakomitym przepisom. Już dziś możemy się poczuć jak możni tego świata, wszak klasyczna kuchnia chińska zaspokaja wyrafinowane upodobania potężnych i bogatych warstw społecznych (...), a sztuka kulinarna została podniesiona do rangi szacownego zajęcia, a nawet... nauki. Uczmy się więc nowych, zdrowszych od tradycyjnych, sposobów przygotowywania potraw! Dzięki tej publikacji każdy może poznać namiastkę Dalekiego Wschodu nawet nie ruszając się z domu (rzecz jasna, zaopatrzywszy się uprzednio w niezbędne składniki oraz przyprawy ziołowe charakterystyczne dla kuchni chińskiej, wymienione w osobnym rozdziale wraz z opisem ich właściwości). Wystarczy zastosować się do kulinarnych wskazówek autorki i wzorem Chińczyków uczynić z potrawy nie tylko zwykłe danie, ale prawdziwe, poruszające wszelkie zmysły, dzieło sztuki. A zatem do dzieła!

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej