Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(15)
ebookpoint BIBLIO
(9)
Forma i typ
Książki
(15)
E-booki
(9)
Proza
(7)
Poradniki i przewodniki
(5)
Publikacje fachowe
(2)
Publikacje popularnonaukowe
(2)
Publikacje dydaktyczne
(1)
Dostępność
dostępne
(12)
wypożyczone
(3)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(6)
Wypożyczalnia dla Dzieci
(9)
Autor
Gubała Katarzyna
(3)
Krzyżanek Joanna
(2)
Wiewiurka Zenon
(2)
Abeler Evi
(1)
Brzeziński Marek
(1)
Czarkowska Iwona
(1)
Drukort Magdalena
(1)
Dżbik-Kluge Justyna
(1)
Galewska-Kustra Marta
(1)
Giełczyńska-Jonik Agata
(1)
Gogolin Anna
(1)
Górska Agnieszka
(1)
Görrissen Janina (1984- )
(1)
Kazan Philip
(1)
Kidacka Elżbieta
(1)
Kledzik Emilia (1982- )
(1)
Kuc Magda
(1)
Kłos Joanna (grafik)
(1)
Lewandowska Agata
(1)
Michałowska-Gabrych Iwona (1970- )
(1)
Niedobecka Joanna
(1)
Samojlik Tomasz (1978- )
(1)
Schneider Liane
(1)
Sowizdraniuk Jarosław
(1)
Staller Heather Wish
(1)
Walecka Monika
(1)
Wiśniewska Jadwiga
(1)
Woźniakowska Urszula
(1)
Zbiorowy
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(6)
2010 - 2019
(16)
Okres powstania dzieła
2001-
(11)
Kraj wydania
Polska
(24)
Język
polski
(24)
Odbiorca
Dzieci
(8)
6-8 lat
(5)
0-5 lat
(3)
9-13 lat
(1)
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(7)
Literatura angielska
(1)
Literatura niemiecka
(1)
Literatura włoska
(1)
Temat
Gotowanie
(15)
Dzieci
(2)
Kucharze
(2)
Kuchnia wegetariańska
(2)
Mleko
(2)
Naleśniki, bliny, placki
(2)
Potrawy
(2)
Przepisy
(2)
Smak
(2)
Surówki i sałatki
(2)
Warzywa
(2)
Weganizm
(2)
Zdrowy styl życia
(2)
Zupy
(2)
Artyści
(1)
Chleb
(1)
Chłopcy
(1)
Ciasta
(1)
Desery
(1)
Elfy
(1)
Grupy rówieśnicze
(1)
Jedzenie (czynność)
(1)
Koktajle
(1)
Kucharstwo
(1)
Leonardo da Vinci (1452-1519)
(1)
Majsterkowanie
(1)
Miłość
(1)
Nauka czytania
(1)
Pieczenie (obróbka termiczna żywności)
(1)
Pierwsza pomoc
(1)
Pizza
(1)
Potrawy jednogarnkowe
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Relacje międzyludzkie
(1)
Restauracje
(1)
Roboty ręczne
(1)
Rodzina
(1)
Sztuka przetrwania
(1)
Wakacje
(1)
Zainteresowania
(1)
Zaradność społeczna
(1)
Święty Mikołaj
(1)
Temat: czas
2001-
(2)
Temat: miejsce
Florencja (Włochy)
(1)
Gatunek
Książka kucharska
(5)
Opowiadania i nowele
(5)
Opowiadanie dziecięce
(4)
Bajki i baśnie
(3)
Przepisy kulinarne
(3)
Publikacja bogato ilustrowana
(3)
Broszura
(2)
Opowiadanie polskie
(2)
Poradnik
(2)
Wydawnictwa popularne
(2)
Książki dla małych dzieci
(1)
Opowiadanie niemieckie
(1)
Opowiadanie włoskie
(1)
Powieść
(1)
Publikacje dla dzieci
(1)
Romans
(1)
Romans historyczny
(1)
Wydawnictwa popularne dla młodzieży
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(7)
Medycyna i zdrowie
(4)
Edukacja i pedagogika
(1)
Hobby i czas wolny
(1)
24 wyniki Filtruj
Książka
W koszyku
(Świat Według Antka i Inne Nieznośności)
Kolejna odsłona serii skrzących się humorem i bezpretensjonalnych opowieści o Antku – chłopaku, którego wszyscy dobrze znają z sąsiedztwa. W tej części przeczytamy o tym, że nie pogania się geniuszy kuchni, a element zaskoczenia prawdopodobnie nie jest najlepszą strategią w gastronomii. [okładka]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Ncz (1 egz.)
Książka
W koszyku
Nino jest geniuszem smaku. Jego dar dla jednych jest błogosławieństwem, inni uznają go za przekleństwo. Syn florenckiego rzeźnika wie jak smakuje namiętność, władza czy żałoba. Zna też smak kamienia, drewnianej łyżki i śmierci. We Florencji, mieście zmysłów, każdy jest artystą. Gdy Leonardo da Vinci uczy się mieszania pigmentów, Nino łączy cynamon, pieprz, gałkę muszkatołową i wanilię. Alchemia uwodzenia smakiem nie ma przed nim tajemnic.Jego ucztom nie potrafią się oprzeć Medyceusze, kardynałowie, a nawet sam papież. Kiedy jego ukochana Tessina zostaje zmuszona do ślubu z podstarzałym arystokratą, Nino zatraca się w pracy. Obłędne uczty, rozpustne kurtyzany, potrawy, które mącą zmysły – tylko on potrafi wyczarować spektakl, który zachwyca od Florencji po Rzym. Ale raz rozbudzony apetyt nie da o sobie zapomnieć. Tak jak pierwsza miłość, której nie nakarmią same wspomnienia. Jeśli droga do serca wiedzie przez żołądek, Nino użyje najwykwintniejszych smaków, by odzyskać ukochaną. [lubimyczytac.pl]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. ROM.H (1 egz.)
Brak okładki
Książka
W koszyku
Ciągle w biegu i brak czasu na solidne zakupy spożywcze? Nie lubisz długiej listy składników w przepisach? Cenisz proste kompozycje na talerzu? Jeśli choć jedna odpowiedź brzmi "tak", ta książka jest dla ciebie! Znajdziesz w niej propozycje różnorodnych dań przygotowanych tylko z pięciu podstawowych elementów. Tajemnica tej minimalistycznej nowoczesnej kuchni tkwi w odpowiednim doborze składników oraz sprawdzonej recepturze.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 64 (1 egz.)
E-book
W koszyku
Domowe wypieki / Joanna Niedobecka. - [miejsce nieznane] : Septem : ebookpoint BIBLIO, 2015. - 256 s. ; 24 cm.
Forma i typ

Puść wodze fantazji i daj się uwieść codziennym niecodziennym smakom...

  • Torty i torciki na każdą okazję, czyli jak wyczarować truskawkową kulę lub ciasto w kształcie smoka
  • Serniki i inne ciasta, czyli jak zadowolić kubki smakowe wybrednych smakoszy
  • Bezy, ciasteczka, desery, pralinki, czyli jak przygotować pyszne codzienne małe co nieco

Dawno, dawno temu, czyli w czasach, kiedy w każdym domu przynajmniej raz w tygodniu pojawiało się pachnące, świeże, domowe ciasto, zapewne mało kto z nas doceniał, o ile lepsze i zdrowsze jest ono od tego kupionego w cukierni. Dziś ten piękny zwyczaj powoli wraca do łask, a miłośnicy ciast, ciasteczek i deserów mogą liczyć na garść inspiracji. Prawdziwą kopalnią sprawdzonych, gotowych przepisów jest książka Joanny Niedobeckiej, prawdziwej kulinarnej czarodziejki, założycielki bardzo popularnego bloga Domowe-Wypieki.pl. Co więcej, mogą do niej sięgnąć także osoby na diecie bezglutenowej, gdyż wszystkie proponowane tu pyszności można przygotować w dwóch wersjach.
Znajdziesz tu przepisy na wszelkie słodkości, całoroczne i sezonowe: torty malinowe, karmelowe i czekoladowe, w kształcie pociągu czy ula, serniki orzechowe, kajmakowe i dyniowe, ciasta straciatella, makowce i szarlotki, florentynki, muffinki i ptysie, bezy i zapiekany deser lodowy. A jeśli jesteś wielbicielem pralinek, koniecznie przestudiuj ostatni rozdział. Piecz, smakuj i rozpływaj się z zachwytu.

Napełnij dom aromatem świeżego ciasta!


Joanna Niedobecka — pasjonatka kuchni, fanka domowych wypieków, gospodyni cenionego bloga kulinarnego Domowe-Wypieki.pl, mama trójki dzieci. Od czasu, gdy u jej średniej córki zdiagnozowano celiakię, eksperymentuje z przepisami bezglutenowymi i ma świetne osiągnięcia w tej dziedzinie. Mieszka w Niemczech, w okolicach Monachium.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Książka
W koszyku
Dzieci gotują wege : 32 przepisy w opacowaniu Agnieszki Górskiej / Agnieszka Górska. - Warszawa : Demart SA, 2021. - 80, [2] strony : ilustracje kolorowe ; 30 cm.
"Dzieci gotują. WEGE" to propozycja wspólnego aktywnego spędzania czasu z dziećmi umożliwiająca wyjście poza schematy kulinarne. W składnikach potraw pojawiają się te mniej typowe, takie jak: mleka roślinne, ser tofu, surowe płatki drożdżowe i wiele innych. Jak na dania wegańskie i wegetariańskie przystało przepisy zawierają mnóstwo warzyw i owoców oraz wskazówki jak efektownie zaserwować danie. Podpowiadaja też ciekawe warianty drugich śniadań i przekąsek na czas podróży. Pozwólmy przejąć dzieciom inicjatywę. To gwarancja dobrej zabawy, ciekawych smaków, a przy okazji… ucząca planowania i organizacji! 32 przepisy pogrupowano w trzy duże kategorie: Wilczy apetyt, Pomiędzy..., Słodkie chwile. Objaśnienia są bardzo czytelne. Znajdują się w nich wykazy akcesoriów kuchennych i składników potrawy, ilustrowany "krok po kroku" sposób jej wykoania oraz fajne zdjęcia. [źródło opisu: www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 II (1 egz.)
Książka
W koszyku
Kot Papla i kluski / Joanna Krzyżanek ; ilustrował Zenon Wiewiurka. - Katowice : Wydawnictwo Debit, copyright 2016. - 31 stron : ilustracje kolorowe ; 21 cm.
(Czytamy bez Mamy)
(1 Poziom, Pierwsze Kroki : dla dzieci, które zaczynają czytać)
"Kot Papla i kluski" to opowiadanie o kocie, który próbuje rozwiązać zagadkę powstania dziurek w kluskach. Prowadzi skrupulatne dochodzenie, przesłuchuje świadków i przygotowuje rysopis dziurkacza. Pojawiają się pierwsze wnioski, które jednak nie doprowadzają kota do upragnionego celu. Na szczęście jego przenikliwość i spostrzegawczość pomogą znaleźć odpowiedzi na pytania: Kto zrobił dziurki w kluskach? Po co? I dlaczego w każdej z nich? [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Ncz (1 egz.)
E-book
W koszyku
Kulisy Kulinarnej Akademii / Marek Brzeziński. - [miejsce nieznane] : Editio : ebookpoint BIBLIO, 2012. - 352 s. ; 21 cm.
Forma i typ

Polak w kulinarnej stolicy świata

18 grudnia 2009 roku nadano ostatnią audycję w języku polskim na falach Radia France Internationale. Polska redakcja została zlikwidowana, co przypieczętowało koniec osiemdziesięcioletniej obecności języka polskiego na tej antenie. Marek Brzeziński poświęcił tej redakcji dwadzieścia jeden lat życia. Dzień wcześniej wygłosił ostatni wykład dla studentów Uniwersytetu Schillera w Paryżu, gdzie pełnił funkcję profesora… od dwudziestu jeden lat. Dzień po dniu skończyły się sprawy, które przez dwie dekady stanowiły główny nurt życia zawodowego Marka Brzezińskiego nad Sekwaną. Zamknął za sobą drzwi uczelni i przekroczył próg akademii…

Le Cordon Bleu to jedna z najważniejszych światowych świątyń gotowania - założona w 1895 roku, obecna w piętnastu krajach świata, kształcąca 18 tysięcy studentów rocznie. Dla Marka Brzezińskiego stała się szkołą francuskiego życia kulinarnego oraz inspiracją do podróży przez smaki i smaczki Francji. Dziś autor dzieli się z Czytelnikami opisem swej paryskiej przygody, zapraszając do wspólnego zwiedzania stolicy Francji widzianej z perspektywy ucznia najsławniejszej szkoły kulinarnej.

(…)To, co mnie tam spotkało, przerosło moje wyobrażenia. Kulinarna świątynia - a w jej wnętrzu reżim jak w oddziale pułku specjalnego piechoty morskiej. Świat, z którego istnienia trudno było sobie zdać sprawę - świat musztry i rozkoszy podniebienia. Odkrywałem to z oczyma otwartymi ze zdumienia. Po ponad pół wieku obcowania ze sobą odkrywałem też siebie. To chyba było w tej całej przygodzie najbardziej zaskakujące.(…)

Hej!
Noże w dłoń!


Marek Brzeziński - z wykształcenia anglista i psycholog (Uniwersytet Łódzki), doktor nauk humanistycznych (Uniwersytet Gdański) oraz… absolwent Akademii Kulinarnej Le Cordon Bleu. Przez dwadzieścia jeden lat wykładał psychologię i antropologię kultury na Uniwersytecie Schillera w Paryżu, będąc równocześnie pracownikiem Radia France Internationale. Autor książki o Nicolasie Sarkozym, Polityk i gwiazda mediów. Dziennikarz, pisarz, korespondent Polskiego Radia we Francji. Mąż i ojciec czworga dzieci, pasjonat narciarstwa i rodzinnej Łodzi, którą uważa za najpiękniejsze miasto na świecie. O Francji i jej smakach opowiadał w radiowej Trójce w audycji Kulisy Kulinarnej Akademii. Paryż poznają z nim także czytelnicy tygodnika "Angora", który publikuje jego kulinarno-kulturalne reportaże ze światowej stolicy smaku.


Patroni medialni:

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Książka
W koszyku
Pobaw się z dzieckiem w gotowanie. Gdy Twoje dziecko zaczyna z ciekawością zaglądać do kuchni i ma ochotę Ci pomagać, czas włożyć fartuch i otworzyć tę książkę! Znajdziesz w niej wszystko, czego potrzeba, by zaspokoić apetyt małego kuchcika i wprowadzić go w świat nowych smaków: przepisy na atrakcyjne dania (z oznaczonym stopniem trudności), jasne instrukcje dotyczące ich wykonania oraz wskazówki, jak sprawić, by gotowanie z małym dzieckiem było przyjemną i bezpieczną wspólną zabawą. Twoje dziecko polubi jedzenie i gotowanie oraz zachowa miłe wspomnienia z przyrządzania domowych potraw. Potrawy do wspólnego gotowania (i jedzenia!) - 40 przepisów na pyszne, pożywne i zabawne dania, które poszerzą jadłospis malucha o nowe przysmaki. Proste wskazówki - dokładnie wiadomo, w jaki sposób i na jakim etapie dziecko może bezpiecznie pomóc w gotowaniu. łodkie wspomnienia - przy każdym przepisie znajduje się miejsce, w którym wspólnie możecie zapisywać swoje wrażenia, tworząc pamiętnik pierwszych kulinarnych popisów dziecka.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Dz (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książeczka "Mały cukiernik" to wspaniała propozycja dla najmłodszych, którzy chcą bawić się w kuchni przygotowując proste wypieki. Książka zawiera ponad 20 przepisów z całego świata oraz instrukcje przygotowania krok po kroku. Każdy etap przygotowania słodkości, czy innych przysmaków przedstawiony na kolorowych ilustracjach, wszystko po to, aby ich przygotowanie było tak proste, jak tylko to możliwe, dla Ciebie i dla twojego małego cukiernika. Książka dodatkowo zawiera specjalne strony ze wskazówkami dotyczącymi alergii, z przelicznikami międzynarodowych miar oraz z informacjami na temat podstawowego wyposażenia kuchni.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 II (1 egz.)
E-book
W koszyku
Autor
Forma i typ

Słowo wstępne
Jedzenie to jedna z potrzeb podstawowych człowieka, potrzeba naturalna, element biologii. Jednakże, poza sytuacjami ekstremalnymi, to, co jemy, jak to czynimy, stanowi wynik kulturowych, a zatem arbitralnych rozstrzygnięć. Tradycyjnie człowiek odżywiał się w taki sam sposób jak pozostali członkowie grupy czy warstwy społecznej, do której przynależał i z którą się w pełni identyfikował. Można przyjąć, że w obrębie takiej grupy wszyscy jadali podobnie, jeśli nie tak samo, a różnice wynikały jedynie z zamożności jednostek czy rodzin i to jedynie w przypadku, gdy logika kulturowa takie zróżnicowanie dopuszczała. Jakkolwiek definiowana kulturowo dieta czerpała z dość wąskiej grupy lokalnych i najczęściej sezonowych produktów.
Obecnie bogate społeczeństwa późnokapitalistycznego, ponowoczesnego Zachodu stają wobec sytuacji nadmiaru ogólnodostępnych produktów spożywczych, a co równie istotne – nadmiaru form ich konsumpcji. Preferencje co do samych produktów, jak też sposobów ich przygotowania i spożywania, w nieporównywalnie większym stopniu są dziś efektem panujących mód, ideologii, przewartościowań religijnych czy światopoglądowych, jakim poddają się jednostki (bądź są im poddawane) w ramach swojego życia.
W upowszechnianiu tych kulturowych wzorów (stylów życia), „filozofii” odżywiania się, konkretnych produktów i potraw pierwszoplanową rolę odgrywają media. Główny temat niniejszego opracowania stanowi zatem nie tyle jedzenie ani nawet zwyczaje żywieniowe, ale ich medialny wizerunek i oprawa. Uznaliśmy, że takie właśnie przemieszane, nieortodoksyjne spojrzenie na kulturę poprzez jej medialny obraz daje szansę poszerzenia obszarów badawczych antropologii kulturowej, medioznawstwa czy socjologii, skorzystania z innego rodzaju źródeł czy zestawu narzędzi interpretacyjnych.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Gotuj, eksperymentuj i rozkoszuj się jedzeniem!

Stary, drewniany stół — miejsce rodzinnych i przyjacielskich spotkań, gorących dyskusji, serdecznych toastów i wspaniałych przyjęć. Miejsce, przy którym kolejne pokolenia wspólnie biesiadują i rozkoszują się zarówno pysznym jedzeniem, jak i ciepłem domowego ogniska. Miejsce magiczne, zarezerwowane tylko dla najbliższych, którym chcesz sprawić przyjemność. Na takim stole nie wypada położyć byle czego. On zasługuje na coś więcej: na potrawy przygotowane z uczuciem, fascynacją, odrobiną kuchennej alchemii. Na jedzenie, w które tchniesz nieco swojej własnej fantazji.

W Twoje ręce trafiła właśnie książka, w której znajdziesz najróżniejsze przepisy na przepyszne dania na każdą porę dnia i roku, wymyślone i sprawdzone przez niezwykłą kucharkę. Znajdziesz wśród nich i pożywne, szybkie potrawy, i prawdziwe kulinarne dzieła sztuki. Ty też możesz je wyczarować w swojej kuchni i podać na stół. Zachwyć rodzinę, przyjaciół, a także samego siebie!



Śniadaniowa sałatka z idealnym jajkiem
Jajka włóż do garnka i zalej zimną wodą. Postaw na gazie i gotuj na dużym ogniu. Kiedy woda zawrze, zmniejsz ogień na średni i kontynuuj gotowanie przez 5 minut (z zegarkiem w ręku!). Ugotowane jajka wyjmij z wrzątku i ostudź pod zimną, bieżącą wodą. Obierz ze skorupek, przekrój na pół i ułóż na liściach rukoli i plastrach awokado. Połówki jajek posyp komosą ryżową, prażonym słonecznikiem, solą i zatarem, skrop oliwą.
Dobra rada:
Uwaga — ja kupuję jajka w rozmiarze L. Jeżeli będziesz używać mniejszych jajek, możesz skończyć gotowanie o 1 minutę wcześniej.
Składniki (2 porcje):
• 2 duże jajka z lodówki
• 2 garści świeżej rukoli
• 4 łyżki ugotowanej quinoi (komosy ryżowej)
• 4 łyżki podprażonego słonecznika
• szczypta soli
• 1 łyżeczka zataru
• oliwa
• awokado



Jeśli już masz ochotę przygotować pyszny posiłek, zapraszamy na blog autorki.
Monika Walecka gotuje, bo lubi!


Monika gotuje jak natchniona, od serca, nie oglądając się na dietetyczne tabele. Nigdy nie poświęca przy tym najważniej-szego: smaku, który jest pełny, zarazem wykwintny i po domo-wemu krzepiący. Osobny pean można by napisać na cześć jej przepięknych fotografii, które działają jak najlepsza zachęta, by jeść, gotować i karmić – siebie i bliskich. Po lekturze musiałam przyrządzić chowder we własnej kuchni!

Agata Michalak, redaktorka naczelna magazynu KUKBUK


Tosty z awokado i idealnym jajkiem, porcja dobrotliwej sałatki z jarmużu i zachowany specjalnie dla ciebie kawałek orzechowej szarlotki. Wysmakowane, charakterne, zrobione z uwagą i miłością. By zasiąść przy stole Moniki i spróbować jej dań, mogłabym w tej sekundzie wsiąść do samolotu i przelecieć przez Atlantyk.

Małgosia Minta, autorka bloga mintaeats.com, dziennikarka „Gazety Wyborczej”


Znamy się od kilku lat. Kiedy spotkałam ją pierwszy raz i zobaczyłam, w jaki sposób potrafi celebrować wspólne posiłki, zrozumiałam, że mam do czynienia z prawdziwym smakoszem. Poszukiwaczka smaków, podróżniczka, otwarta na świat osobowość, która uśmiechem zjednuje sobie ludzi. Mistrzyni w wypiekaniu chleba, w doprowadzaniu do perfekcji każdego kulinarnego wyzwania. Jej kuchnia jest szczera, pełna miłości, a przy tym nowoczesna i pożywna. Polecam jej pierwszą, piękną książkę.

Eliza Mórawska, whiteplate.com


Monika Walecka jest w stanie przekonać mnie nawet do jedzenia owsa. Pasza dla konia w jej wydaniu staje się równie całuśna i seksowna jak sama autorka, sądzę więc, że nie tylko ja będę rżeć z zachwytu po lekturze tej książki.

Basia Starecka, autorka bloga Nakarmiona Starecka oraz zastępczyni redaktorki naczelnej KUKBUK-a


Doczekałam się książki, której nie da się tylko ustawić na kuchennej półce. Będzie mnie kusić do częstych powrotów.Perfekcjonizm Moniki jest w wielokrotnie przećwiczonych proporcjach, zapach aż czuć z autorskich fotografii, a jej miłość do jedzenia nareszcie trafiła do książki. Podziwiam!

Agata Wojda, Szef Kuchni


Przy drewnianym stole Moniki mogłabym przesiadywać godzinami, jest na nim wszystko, co chciałabym jeść codziennie. Czytając Opowiadania... wiem, że każde zakończę hedonistyczną ucztą, bez względu na porę dnia.

Dominika Wójciak, autorka książek kucharskich i zwyciężczyni programu MasterChef


Monika Walecka — fotograf, stylista jedzenia, piekarz, autorka bloga gotujebolubi.pl. Podczas studiów filologicznych i psychologicznych zaczęła pracę w MTV Polska, gdzie przez 4 lata produkowała programy muzycznokulturalne, a później zaczęła pracować w studiu fotograficznym, gotując dla najlepszych fotografów, celebrytów i modelek. Gdy wyprowadziła się do Pragi, zaczęła szlifować warsztat fotograficzny i realizować zlecenia na sesje fotograficzne i stylizacji jedzenia. Dziś mieszka w San Francisco, gdzie dzieli swój czas pomiędzy bycie fotografem a praktykowanie w fantastycznych piekarniach. Każdą wolną chwilę poświęca na odkrywanie nowych smaków i uwiecznianie ich na zdjęciach.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Brak okładki
Książka
W koszyku
Pizze : mąka, woda, sól / redakcja: Jadwiga Wiśniewska. - Warszawa : Buchmann-Grupa Wydawnicza Foksal, 2018. - 159, [1] strona : ilustracje kolorowe ; 24 cm.
Kilkadziesiąt przepisów na pizze, placki a la pizza, wypieki drożdżowe oraz dodatki do pizzy. Mięsne i wegetariańskie, z mąki pszennej i bezglutenowej. Mnogość przepisów na wspaniały, włoski przysmak, którym zajada się cały świat. [empik.com].
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 (1 egz.)
Książka
W koszyku
To książka dla tych, którzy nie lubią się nudzić i chcą zdobywać nowe umiejętności, świetnie się przy tym bawiąc! Dowiecie się z niej, jak ciekawie spędzać czas w domu i jak spakować plecak na wycieczkę. Podpowiemy wam, jak zrobić pożywne kanapki czy smaczne ciasteczka. Nauczymy, jak udzielić pierwszej pomocy, zacerować skarpetki albo przyszyć guzik. Napiszemy wspólnie i zaadresujemy list, nadamy sygnał SOS alfabetem Morse’a, a nawet rozpalimy ognisko bez zapałek. Wszystko tutaj zrobicie sami! (Lub z niewielką pomocą dorosłych). Przeżyjmy wspólnie superprzygodę, która może zacząć się nawet od starego kartonu po telewizorze. Bardzo się martwiłam o moją córkę, kiedy dostała tę książkę. Zamknęła się w swoim pokoju i przez pół dnia nie wychodziła. Nie wiedziałam, czy dzwonić do lekarza, czy czekać. Poczekałam. Córka wyszła z zacerowanymi skarpetkami i własnoręcznie wykonaną gazetką, a cały pokój zamienił się w wielką domową bazę z kocy, poduszek i pudełek po zabawkach. Ależ to była uciecha! Bardzo polecam każdej zmartwionej mamie! Już nie tak bardzo zmartwiona mama Fajne! A na koniec dopisałem swój rozdział o tym, jak zrobić slime! Ty też coś dopisz! Tomek, lat 7. Jestem jednym z bohaterów tej książki, więc bardzo ją polecam! Pozdrawiam! Mors [okładka]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 689 II (1 egz.)
Książka
W koszyku
Przygoda u Świętego Mikołaja / Joanna Krzyżanek ; ilustracje Zenon Wiewiurka. - Katowice : Wydawnictwo Debit, copyright 2017. - 89, [7] stron : ilustracje kolorowe ; 25 cm.
(Ignaś Ziółko Gotuje)
Książka „Przygoda w domu Świętego Mikołaja” to świąteczna opowiastka upstrzona ciekawostkami i przepisami na smakołyki jak pomarańczowe ciasto bakaliami. Pewnego dnia Ignaś Ziółko i Kminek otwierają BARDZO SMACZNĄ KSIĘGĘ i i jak za dotknięciem czarodziejskiej różdżki przenoszą się na grzbiet renifera. Właściciel rogów i kopytek zawozi ich do domu Świętego Mikołaja. Przyjaciele wchodzą do łazienki, kuchni, gabinetu, warsztatu zabawek i największej poczty na świecie. Ale nigdzie nie ma ich gospodarza. Święty Mikołaj zniknął. Jeśli nie wróci – nie będzie prezentów, a jeśli nie będzie prezentów – to dzieci będą chlipać jak Chlipaczki lub płakać jak bobry. Czy dzieci nie dostaną w tym roku prezentów? Dlaczego zniknął Święty Mikołaj? Dokąd poszedł? Porwały go ufoludki, a może piraci? Kto się boi dentysty? I co ma wspólnego dziura w trzonowcu ze świątecznymi prezentami? Jeśli chcecie się dowiedzieć, czy udało się Ignasiowi i Kminkowi odszukać Świętego Mikołaja, porozmawiać z nimi o choince, sianku, bombkach, dowiedzieć się, jakie potrawy pojawiają się na świątecznych stołach we Francji, Szwecji, Anglii, Włoszech… oraz przygotować jadalne bombki, korzenne pierniczki, orzechowe czapki, cytrynowe buty i czekoladowe choinki – koniecznie otwórzcie tę książkę. [www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. Nśw (1 egz.)
Książka
W koszyku
Pucio zostaje kucharzem, czyli o radości z jedzenia / Marta Galewska-Kustra ; ilustracje Joanna Kłos. - Wydanie pierwsze. - Warszawa : Nasza Księgarnia, 2021. - [30] stron : ilustracje kolorowe ; 14x14 cm.
(Uczę się z Puciem)
(Pucio)
Pucio postanawia spróbować nowego dania w restauracji Wesoła Marchewka. Zamówiony makaron wygląda inaczej niż ten jadany w domu, ale smakuje wyśmienicie! Na dodatek kucharz daje dzieciom przepis na pyszne placuszki, więc szykuje się rodzinne gotowanie. Ach, ile przy tym zabawy! Każdy ma swoje zadanie: tata kroi owoce, Pucio miesza, a Misia dosypuje do miski kolejne składniki. I podwieczorek zaraz gotowy! W książce znajdziecie przepis na Puciowe placuszki z owocami do samodzielnego przyrządzenia. Wspólne kucharzenie polecamy szczególnie dzieciom z trudnościami w jedzeniu. [okładka]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. Npcz (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ

Powiedz stop radykalnym dietom, które kuszą cię błyskawicznym efektem, a po których równie szybko wracasz do punktu wyjścia. Postaw na stopniowe wprowadzanie nowych nawyków żywieniowych.

Jeśli odchudzanie kojarzy Ci się ze stresem, głodem, zniechęceniem i żmudnym przestrzeganiem diety – ta książka pokaże Ci, że wcale nie musi tak być! Dowiesz się, jak krok po kroku zmienić swoje nawyki żywieniowe, by cieszyć się zgrabną sylwetką. Bez liczenia kalorii, bez głodówek i restrykcyjnych diet! Przekonasz się, że możesz schudnąć i utrzymać prawidłową masę ciała, czując się dobrze i jedząc smacznie.

Z książki dowiesz się między innymi:

· Co zrobić, by bez liczenia kalorii i przestrzegania skomplikowanych planów dietetycznych osiągnąć wymarzoną sylwetkę?

· Jak odchudzać się z głową i uniknąć efektu jo-jo?

· Jakich zmian dokonać, by cieszyć się zgrabną sylwetką, dobrym samopoczuciem i zdrowiem?

· Jak samodzielnie komponować zdrowe i lekkie posiłki?

· Jak wyeliminować złe nawyki żywieniowe i utrwalać te dobre?

· Jak się nie poddać, gdy nadchodzi moment kryzysowy?

W książce oprócz wskazówek i porad, znajdziesz blisko 90 przepisów na dania główne, śniadania, sałatki, koktajle, zupy, desery i przekąski, a wszystkie są jednocześnie smaczne, sycące i łatwe do przygotowania. Nie czekaj do poniedziałku, zacznij już dziś!

AGATA LEWANDOWSKA – dietetyk, absolwentka WUM, SGGW oraz podyplomowych studiów z psychodietetyki na SWPS. Interesuje się sportem i wpływem codziennej diety na zdrowie. Autorka książek o diecie i zdrowiu, m.in. Detoks cukrowy, Dieta w chorobie Hashimoto, Hashimoto. Dieta i styl zycia w chorobie oraz Dieta anti-aging. Prowadzi stronę internetową oraz blog pod adresem www.lewandowskaagata.pl.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
E-book
W koszyku
Forma i typ
Tuśka naprawdę ma na imię Karolina, a kiedy przyjeżdża na wakacje do Domu Pod Czterema Zegarami, pensjonatu, w którym pracują jej rodzice, zostaje Szarlotką. Nazywa ją tak malowniczy i roztargniony Kucharz Bazyli. Dziewczyna ma tak niezwykły węch, że potrafi rozpoznać składniki gotowanych potraw, czym natychmiast zaskarbia sobie przyjaźń Bazylego. Wspólnie próbują odnaleźć niezawodny przepis dziadka Bazylego na potrawę, która kucharzowi z Domu Pod Czterema Zegarami zapewni zwycięstwo w konkursie kulinarnym. Pojawia się też Patryk, który darzy Tuśkę sympatią.
Mnóstwo zwariowanych przygód, rozwiązywanie tajemnic i ciekawostki kulinarne oraz przepisy na wspaniałe potrawy, m.in. pyszną szarlotkę.
Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Książka
W koszyku
(Kim Będę, gdy Dorosnę)
Prezentowana książeczka jest, doprawdy, niezwykła! Dzięki niej małe czytelniczki będą miały okazję poznać sympatyczną Maję, szefa kuchni. Śledzenie perypetii uroczej bohaterki to wspaniała zabawa zwłaszcza dla małych fanek kulinarnych arcydzieł!. [źródło opisu: www.empik.com]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dzieci
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. N (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej