Sortowanie
Źródło opisu
Katalog księgozbioru
(8)
ebookpoint BIBLIO
(4)
Forma i typ
Książki
(8)
E-booki
(4)
Poradniki i przewodniki
(4)
Audiobooki
(1)
Literatura faktu, eseje, publicystyka
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Dostępność
dostępne
(7)
wypożyczone
(1)
Placówka
Wypożyczalnia dla Dorosłych
(8)
Autor
Anger Joanna
(1)
Błęcki Paweł
(1)
Gawrońska Karolina
(1)
Hołownia Szymon (1976- )
(1)
Kauc Jarosław
(1)
Kowalski Orestes
(1)
Madejska Weronika
(1)
Maiński Marek
(1)
Mikita Marta
(1)
Mueller-Pawlak Carolin
(1)
Murkett Tracey
(1)
Mętrak-Ruda Natalia
(1)
Pawlak Roman (1936- )
(1)
Piszczek Anna (polonistka)
(1)
Rapley Gill
(1)
Rogozińska Anna
(1)
Sekuła Aleksandra
(1)
Sobiło Marta
(1)
Stanisławski Emil
(1)
Wiśniewska-Roszkowska Kinga
(1)
Zdrojewska-Żywiecka Anna
(1)
Rok wydania
2020 - 2024
(5)
2010 - 2019
(6)
1980 - 1989
(1)
Okres powstania dzieła
2001-
(4)
1901-2000
(1)
1989-2000
(1)
Kraj wydania
Polska
(12)
Język
polski
(12)
Odbiorca
Rodzice
(1)
Przynależność kulturowa
Literatura polska
(1)
Temat
Wegetarianizm
(7)
Odżywianie
(2)
Zdrowe odżywianie
(2)
Chrześcijaństwo
(1)
Ciąża
(1)
Dobrostan zwierząt
(1)
Dzieci
(1)
Dziecko
(1)
Kobieta ciężarna
(1)
Kucharstwo jarskie
(1)
Kuchnia wegańska
(1)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Ludzie a zwierzęta
(1)
Odżywianie dziecka
(1)
Owoce
(1)
Pory roku
(1)
Potrawy dla dzieci
(1)
Potrawy jarskie
(1)
Słodycze
(1)
Warzywa
(1)
Weganizm
(1)
Zdrowe żywienie
(1)
Zwierzęta
(1)
Żywienie
(1)
Temat: czas
2001-
(1)
Gatunek
Poradnik
(3)
Książka kucharska
(2)
Kuchnia wegetariańska
(1)
Opracowanie
(1)
Przepisy kulinarne
(1)
Publicystyka
(1)
Publikacja bogato ilustrowana
(1)
Publikacje
(1)
Publikacje popularnonaukowe
(1)
Wegetarianizm
(1)
Wydawnictwa popularne
(1)
Dziedzina i ujęcie
Kulinaria
(3)
Medycyna i zdrowie
(3)
Historia
(1)
Ochrona środowiska
(1)
Opieka nad zwierzętami i weterynaria
(1)
Religia i duchowość
(1)
12 wyników Filtruj
E-book
W koszyku
Forma i typ

Jaka pyszna dieta!

  • innowacyjny przepis na zakwas
  • chleb bez grama drożdży
  • jeszcze więcej przepisów na każdą porę dnia
  • nowe receptury bez glutenu, mleka i jajek
  • przepisy tylko na naturalnych mieszankach mąki
  • zupełnie nową oprawę graficzną

Dieta bezglutenowa w "cudowny" sposób potrafi przywrócić zdrowie osobom z celiakią i innymi chorobami układu pokarmowego, ale może się stać prawdziwym koszmarem... i być nim do momentu, w którym uświadomisz sobie, że bezglutenowy nie znaczy koniecznie nijaki, niesmaczny czy mdły. Tę prawdę stara się przekazać na swoim blogu - a teraz także w kolejnym wydaniu książki - utalentowana eksperymentatorka kulinarna, która kilka lat temu sama musiała na zawsze odstawić gluten.

Książka Weroniki Madejskiej nie jest kolejną pozycją z wegetariańskimi przepisami dla bezglutenowców. Oprócz sprawdzonych receptur na pyszne potrawy znajdziesz w niej informacje na temat tego, jak się odnaleźć w świecie, w którym niemal wszystkie gotowe produkty zawierają gluten. Dowiesz się, jak upiec dobry chleb, przygotować pizzę, wrapy czy ciasto czekoladowe, a także jak modyfikować przepisy o zamienniki jajek, mleka i cukru. Odkryjesz spektrum interesujących smaków i fantastycznych aromatów doprawione szczyptą dobrego humoru i życzliwego zainteresowania problemami osób na różnych dietach. Z tą książką będzie Ci łatwiej zaakceptować własną sytuację i znaleźć w niej dobre strony. A jeśli nie musisz przejmować się glutenem, możesz po prostu poszukać tu natchnienia!

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Książka
W koszyku
Bobas lubi wybór / Gill Rapley, Tracey Murkett ; tłumaczenie Aleksandra Sekuła, Anna Rogozińska, Anna Zdrojewska-Żywiecka ; fotografia Marta Sobiło. - Wydanie 2. - Warszawa : Mamania, copyright 2011. - 252, [1] strona, [8] stron tablic : fotografie kolorowe ; 21 cm.
Koniec z prowadzeniem oddzielnej kuchni dla malucha i miksowaniem papek! „Bobas lubi wybór” to praktyczny przewodnik po rozszerzaniu diety krok po kroku. Dowiesz się z niego: Czy Twoje dziecko jest już gotowe na pierwszy stały posiłek? Jak skomponować zdrowe i zbilansowane posiłki dla dziecka i całej rodziny? Co zaproponować do jedzenia dziecku półrocznemu, a co dziewięciomiesięcznemu? Jak zadbać o bezpieczeństwo podczas jedzenia? Co dalej z karmieniem piersią lub butelką? W książce znajdziesz również: • Pomysły na zdrowe śniadania, obiady, kolacje i przekąski. • Tabelę wartości odżywczych. oraz 27 kolorowych zdjęć nadesłanych przez polskich rodziców! Baby-led weaning to naturalna metoda wprowadzania pokarmów do diety malucha, która pomaga wychować dziecko uwielbiające zdrowe jedzenie, a nie fast-foody. Autorki przekonują rodziców, że już półroczne niemowlę potrafi jeść samodzielnie! Rodzice stosujący baby-led weaning nie wiedzą, co to niejadek. Każde dziecko może pokochać zdrowe jedzenie, jeśli tylko mu się na to pozwoli!
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Wszystkie egzemplarze są obecnie wypożyczone: sygn. 61 Dz (1 egz.)
Książka
W koszyku
Czy zwierzęta idą do nieba, a jeśli tak, to gdzie są, gdy my jesteśmy w czyśćcu? Czy jedzenie mięsa w poniedziałek, wtorek, środę, czwartek, sobotę i niedzielę to grzech i dlaczego? A co z rybami? Rolnicy, ekolodzy, myśliwi i księża: jak poukładać na nowo nasze relacje z resztą Stworzenia [okładka]
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 2 (1 egz.)
E-book
W koszyku

Dlaczego lepiej być weganinem

Paul McCartney stwierdził kiedyś, że gdyby rzeźnie miały szklane ściany, każdy byłby wegetarianinem. Może. Może powiedział to Paul, a może jego żona Linda. Może gdyby ubojnie zwierząt były ze szkła, wielu z nas porzuciłoby jedzenie ich ciał. A może ludzie machnęliby ręką i nadal konsumowaliby mięso i produkty odzwierzęce, nawet jeśli nie mogliby dłużej usprawiedliwiać się niewiedzą. Zaraz, zaraz! Przecież w internecie jest mnóstwo informacji. Filmy z rzeźni są dostępne na YouTube, wystarczy jedno kliknięcie... Rzeźnie MAJĄ szklane ściany, co nie powstrzymuje większości ludzi od konsumpcji mięsa. Czyżby wiedza niczego w tym zakresie nie zmieniła? Czyżby ludzie byli po prostu okrutni i nic nie mogło zmienić ich postawy?

Weganie, którzy porzucili mięso i produkty odzwierzęce z przyczyn ideowych, mają często skłonność do piętnowania mięso- i nabiałożerców jako osób niemoralnych. Część środowiska wegan lubi uważać się za lepszych. W końcu MY nie krzywdzimy zwierząt. Tylko czy taka postawa daje coś poza poczuciem wyższości? Czy może doprowadzić do zmiany zwyczajów żywieniowych większości społeczeństwa? Owszem, rezygnacja z produktów odzwierzęcych jest decyzją głęboko etyczną, ale droga do jej podjęcia nie wiedzie przez upokarzanie mięsożerców. Właściwą postawą weganina wobec przyszłego weganina powinno być argumentowanie. Odpowiednimi, logicznymi argumentami można dotrzeć do wielu potencjalnych wegan i pomóc im stać się faktycznymi weganami.

Ta książka powstała właśnie po to, by przekonać nieprzekonanych.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
E-book
W koszyku
Forma i typ

Nie potrzebujemy już nowych marek, nowych produktów czy kolejnych kolorowych czasopism. Potrzebujemy ich mniej. To, czego nam brakuje to etyki po stronie producentów, wiedzy po stronie konsumentów i uczciwości po stronie mediów. Jeśli nie nastąpi radykalna poprawa sytuacji, będziemy zmuszeni wziąć sprawy w swoje ręce – odstąpić od schemizowanej żywności oferowanej przez hipermarkety, od toksycznych kosmetyków sprzedawanych za sprawą niedopowiedzeń i obietnic bez pokrycia oraz od środków czystości, szkodliwych nie tylko dla ludzi, ale i dla wrażliwego środowiska naturalnego.

W tym wydaniu przybliżamy nagą prawdę na temat glifosatu, który zdaje się być w Polsce tematem tabu. Ustami specjalistów zdradzamy receptę na długowieczność i ponad 100-letnie życie w witalnym ciele, a także prezentujemy początki polskiego wegetarianizmu. Poruszamy temat jodu, który nadal budzi kontrowersje, fluoru, który dzieli specjalistów na zwolenników i przeciwników, a także karmienia piersią w miejscach publicznych, które jest obiektem niekończącej się krytyki. Wywiad okładkowy napawa optymizmem, że zmiana w świadomości jest możliwa w pokoleniu młodych, którym bliższy jest temat czystości ziemi i sprawiedliwości klimatycznej w przyszłości.

Z przedstawionych wywiadów dowiecie się, że profilaktyka alergii polegająca na starannym dobieraniu organicznej żywności, przygotowywaniu jej samemu z czułością okazywaną sobie i bliskim, jest sposobem nie tylko na normalizację naszego układu odpornościowego, ale i na odzyskanie równowagi. Równowagi w życiu, w którym to odnajdujemy przestrzeń na regularne ćwiczenia, zaczerpnięcie oddechu wśród drzew, relaks w gronie przyjaciół i nieskażone chemią posiłki obfitujące w rośliny. Dlatego nie prezentujemy w piśmie kolejnych jednostek chorób alergicznych i medykamentów, lecz ścieżki powrotne do natury. www.hipoalergiczni.pl

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Książka
W koszyku
(Szybko i Smacznie)
Proste przepisy na pyszne i szybkie dania. Precyzyjne wskazówki krok po kroku. Realny czas przygotowania.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Książka
W koszyku
Książka zawiera cenne porady dla młodych matek, dotyczące diety wegetariańskiej dla nich samych i ich dzieci. Można w niej znaleźć informacje rzadko dostępne w innych tego typu polskich publikacjach. Są w niej również liczne przepisy na dania wegetariańskie. Według Amerykańskiego Stowarzyszenia Dietetycznego „dobrze zaplanowane diety wegetariańskie są dietami właściwymi dla osób w każdym stadium życia, w tym w okresie ciąży, karmienia piersią, niemowlęcym, dzieciństwa, nastoletnim i dla sportowców”. W publikacji znajdziemy porady dotyczące planowania diet wegetariańskich w okresie ciąży, niemowlęcym i dziecięcym, a wszystko to w celu uzyskania jak największych korzyści wynikających z tych diet.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 Dz (1 egz.)
Książka
W koszyku
Sezonowe alaantkowe BLW / Joanna Anger, Anna Piszczek. - Warszawa : Mamania, 2021. - 182, [2] strony : ilustracje ; 22 cm.
Nowa książka autorek najpopularniejszego polskiego bloga o rozszerzaniu diety niemowląt i żywieniu dzieci! Sto świeżych jak sezonowe potrawy przepisów i jak zawsze sto procent pewności, że wszystko się uda! Joanna Anger i Anna Piszczek proponują tym razem przepisy dla całej rodziny powiązane z porami roku. Pokazują, jak w pełni wykorzystać sezonową obfitość owoców i bogactwo warzyw, aby przygotowywać zdrowe i niedrogie posiłki. Na wszystkie pory roku! Powyższy opis pochodzi od wydawcy.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 Dz (1 egz.)
Książka
W koszyku
(Zrozum)
Wegetarianie są wśród nas. I jest ich coraz więcej! Niejedzenie mięsa staje dziś coraz popularniejsze. Powody są różne: ekologiczne, etyczne czy zdrowotne. Obecnie mięsa nie je się z troski o zdrowie, klimat, dobrostan zwierząt. Ale czy zawsze tak było? Co kierowało pierwszymi osobami, które zdecydowały się przejść na dietę bezmięsną? I czy w ogóle wiadomo, kto był prekursorem wegetarianizmu? Natalia Mętrak-Ruda, kulturoznawczyni i historyczka kulinariów, prowadzi nas przez zawiłą (a czasem całkiem zabawną) historię roślinnej kuchni, a także jej pierwszoplanowych i epizodycznych bohaterów. Autorka pokazuje, że w przeszłości za ideą niejedzenia zwierząt stały zupełnie inne motywacje niż dziś – nieraz decyzja ta wynikała z czynników religijnych lub ekonomicznych. I choć obecnie popularyzacja wegetarianizmu kojarzy się głównie z duchowością Wschodu i kontrkulturą, to kuchnia ta równie dużo zawdzięcza ruchom protestanckim. A także szalonym pomysłom dietetyków, dziwaków i hipochondryków. Dowiedz się, jaką drogę przebył wegetarianizm – od wysp antycznej Grecji do dzisiejszych najbardziej wykwintnych restauracji.
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
E-book
W koszyku

Czy poważny sportowiec może nie jeść mięsa?

W 1956 roku podczas igrzysk olimpijskich w Melbourne australijski pływak Murray Rose zdobył trzy złote medale. Nie byłoby w tym nic nadzwyczajnego, gdyby nie fakt, że Murray był weganinem - nie spożywał produktów pochodzenia zwierzęcego. W jego diecie nie było miejsca na nabiał i mięso, mimo to odnosił sukcesy i zapisał się w historii sportu. Podobną drogą poszło wielu innych sportowców - dziś weganie są zarówno wśród olimpijczyków, jak i zawodników sportów walki, biegaczy czy osób podnoszących ciężary.

Białko roślinne nie musi być niepełnowartościowe. Weganizm nie musi być drogi, a komponowanie diety nie wymaga regularnego sięgania po kalkulator i przeliczania składników odżywczych każdego produktu.

Możesz być aktywny fizycznie, trenować i rozwijać się na diecie roślinnej - wystarczy, że będziesz unikać skrajnych opinii i podejdziesz do niej zdroworozsądkowo, bez nadinterpretacji korzyści.

Ta pozycja jest dostępna przez Internet. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Dostęp do treści elektronicznej wymaga posiadania kodu dostępu, który można odebrać w bibliotece.
Książka
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 64 W (1 egz.)
Pozostałe zbiory
W koszyku
1 placówka posiada w zbiorach tę pozycję. Rozwiń informację, by zobaczyć szczegóły.
Wypożyczalnia dla Dorosłych
Są egzemplarze dostępne do wypożyczenia: sygn. 61 Z (1 egz.)
Pozycja została dodana do koszyka. Jeśli nie wiesz, do czego służy koszyk, kliknij tutaj, aby poznać szczegóły.
Nie pokazuj tego więcej